Cvetje in sadje v poročni dekoraciji

Foto: Heline Bekker photography

Cvetlični aranžmaji so pogosto pomemben faktor na poroki in zato se lahko zgodi, da se določeni elementi iz zgodovine lahko ponovijo. Pri današnjih cvetličnih aranžmajih lahko opazimo tudi sadje, pojavlja se nek "alt" videz in vnos umetnega cvetja. 

V tem članku vam bom poskušala na kratko razložiti vpliv zgodovine, natančneje petih evropskih zgodovinskih obdobij, na oblikovanje cvetličnih aranžmajevZa ta članek sem se odločila, ker sem se morala v mojem študiju v tujini poglobiti v poglavje European influence in floral design, v katerem so nam podali kakovostno razčlenitev in razlago. Razložila vam bom pet obdobji, in sicer renesansa, barok, rokoko, gruzijsko in viktorijansko obdobje, ki so vplivali na današnjo floristiko.

RENESANSA

Renesansa, ki se je začela v 14. stoletju v Italiji, je najdaljša doba od omenjenih petih obdobij.

Povsod so bili motivi cvetja. Cvetlične aranžmaje so sestavljale pisane rože, kot so vrtnice, lotos, jasmin, iris, marjetice, lilije in vijolice. Poleg cvetja so uporabljali tudi sadje, zelenjavo in veje olljke, bršljana in lovorja. V tem obdobju, so uporabljali klasično oblikovane vaze, ki spominjajo na žaro, visoke in zelo okrašene čaševrče, sklede in tkane košare.

Moderna nevesta in renesansa

Nevesta bo v svojo dekoracijo vključila cvetje (sveže rože in veje), sadje in zelenjavo. Njeni cvetlični aranžmaji bodo oblikovani v lok, elipso ali trikotnik in bodo največkrat enaki višini vaze oz največ do dvakratne višine vaze.

BAROK


Foto: Kristen Kilpatrick

Neposredno za renesanso je sledil barok, ki so ga poimenovali "biser nepravilne oblike". Kadar boste videli cvetlični aranžma v ogromni kovinski, porcelanasti ali stekleni posodi oziroma vazi, ki vsebuje veliko ogromnih pisanih cvetov, boste prepoznali barok. V tem obdobju so krepki oblika cvetličnega aranžmaja, ki vsebuje veje s toplimi odtenki listov in velikimi cvetovi, kot so iris, ognjič, lilija, potonika, kana, narcisa in vrtnica. Lahko bi rekli, da se pojavljajo aranžmaji in kombinacije, ki jih ni mogoče najti v naravi, a so neverjetno lepi.

Moderna nevesta in barok

Moderna nevesta bo uporabila barve kot so bronasta, pozlačena in druge tople barve. Aranžmaji bodo prelepa mešanica roza, sivke, modre, rdeče in zlate barve. Dekoracija na mizah bo sestavljena iz cvetličnega aranžmaja v značilnih posodah polega pa bodo svečniki, baročnimi angeli ali kaj drugega.

Rekla bi, da je takšna dekoracija spet dobila nov zagon pri današnjih nevestah.

ROKOKO

Poroka v roza

Foto: April K. Photography

Po bogatem baroku je sledil rokoko na katerega je zelo vplivala francoska estetika. Cvetlični aranžmaji so podobni kot v baročnem obdobju. Razlika je, da se tukaj uporabljajo svetlejše nežnejše barve in oblike, ki so dajale občutek igrivosti in lepote. Lahko bi rekli, da je rokoko prinesel bolj nežne ženstvene cvetlične aranžmaje

Cvetlični aranžmaji še posebno šopki so postali priljubljena cvetlična dekoracija. Bili so strožji, gostejši in za razliko od obdobja renesanse in baroka je bila višina poudarjena nad širino. V tem času so bile priljubljene naslednje rože: bele vrtnice in hortenzije, še posebej v odtenkih roza. Pogosto se je uporablja tudi bela in zlata. Uporabljali so stekleno, alabastrno ali ročno poslikano porcelanasto posodo oziroma vaze. 

Moderna nevesta in rokoko

Moderna nevesta vnaša vpliv rokokoja, tako da v aranžmaje vključi občutek lepote, romantike, preprostosti v barvah in vazah. Barvni odtenki kot so bleda breskev, zelena, rumena, modra, roza so tako ženstveni in elegantni. Cvetlični aranžmaji bodo prefinjeni in čudovito lepi. Uporabila bo eno barvo in se igrala z njenimi kontrasti. Šopek bo gosto oblikovan, v enem ali dveh odtenkih, kot so bele ali rožnate vrtnice (lilija, delfinium, potonika, mak, tulipan) in postavljen v visoko vazo

GRUZIJSKO OBDOBJE

Travniški poročni šopek

Foto: iz strani myweddingguides.com

V tem obdobju se je veliko spreminjalo, a področje cvetlične dekoracije ostaja podobna rokokoju. Glavna razlika je, da je v šopku več različnih rož, ki so tudi bolj živahne barveV tem obdobju pa so se začeli uporabljati tudi medaljoni.

Gruzijsko obdobje je bilo razdeljeno na zgodnje in pozno obdobje. V zgodnjem obdobju je bil šopek preprosto oblikovan brez posebnega truda. Cvetje je bilo kontrastnih barv (topli in hladni odtenki), pri beli so se velikokrat uporabljali vsi odtenki. V poznem obdobju vidimo, da so šopki že bolj urejeni. Barvni kontrast je zamenjala harmonija in pojavijo se mehkejši barvni odtenki. Vsi aranžmaji so bili postavljeni v vaze, posode za penino ali široke sklede (lahko bi rekla čaše), košare, kozarce za marmelado.  

Največkrat so uporabljali sveže cvetje, kot so vrtnice, anemone, sončnice, šlajer, dalije, bezeg, krizanteme, narcise, napihnjeno mrežico in kadulja. 

Moderna nevesta in gruzijska doba

Upam si trditi, da moje neveste uporabljajo ta slog, ko uporabljajo medaljon. Medaljon s sliko dodajo nevestinemu šopku, kar ponazarja močno vez s to osebo. Moderna nevesta obvlada gruzijski vpliv, če ima bolj travniško cvetje, ki ga postavi v pleteno košaro brez kakršnegakoli urejanja. Tak šopek izgleda kot, da so rože iz njihovega vrta in jih je ravnokar utrgala. Takšno, večjo dekoracijo si neveste lahko zamislijo še pri vhodu v dvorano.

VIKTORIJASNKO OBDOBJE


Foto: Joanna Brown Photography

Konflik in nered v floristiki je značilen za viktorijasnko dobo, ki je v poznejšem obdobju videlo majhne cvetlične aranžmaje.   

zgodnjem viktorijanskem obdobju so cvetlični aranžmaji postali bolj razkošni, do tega, da je cvetje seganlo čez rob. Viktorijanski cvetlični aranžmaji so bili kompaktni, oblikovani v krog in enako visoki kot vaze. Niso dali pozornosti ne na barvo in nen na cvetje. V poznem viktorijanskem obdobju so začeli poenostavljati cvetlične aranžmaje. Cvetlični aranžmaji so postali lepi in majhni. V vazah je bilo mogoče opaziti cvetlice, kot so tulipani, lilije, krizanteme, potonike, dalije, fuksije, aster in druge običajne vrtne rože. 

Rože so bile postavljene v vazah trobentnega videza, porisanih ali pozlačenih vazah in ostalih različnih oblikah vaz. Izdelane so bile iz keramike, stekla, porcelana, srebra in različnih kovin. Priznati moram, da so te vaze izredno zanimive in nikoli ne bi uganila, da so iz tistega časa.

Majhni sveži cvetovi (ali umetno cvetje, ki je postalo priljubljeno v tem času) in majhni dodatki, kot so perje, lupine ali figurice, so bili pogosto postavljeni pod steklene vaze. Takšne dekoracije so uporabljali na pomembnih zabavah in okrasite okrog doma.

Moderna nevesta in viktorijanska doba

Ta vpliv vidimo, če nevesta uporabi več malih vaz skupaj, z enim ali več cvetov in jih lepo razporedi na sredini omizja. Namesto vazic lahko uporabi steklene kozarce za marmelado, ki jih ovije v čipko, trak ali jih samo obarva. Poleg kozarcev lahko doda sveče. 

 

Takole sem na hitro povzela vpliv teh obdobij in podala kako jih moderna nevesta vnaša v svoj dekor.

 

Uživajte v načrtovanju,

vaša Petra

 

poročna dekoracijaporočni šopekrenesansabarokrokok

Objavila Petra Starbek

Poročna svetovalka Petra Starbek je izkušena organizatorka porok, ki je svoje življenje, poleg možu in sinovoma, posvetila porokam. Pri svojem delu je zelo natančna, odločna ter veliko časa posveti dovršenosti dogodka in detajlom. Nenehno se izobražuje, obiskuje poročne dogodke, v Sloveniji in tujini ter odkriva nove stvari, ki jih lahko ponudi na slovenskem poročnem trgu. Poročni seminar je že en dogodek, ki je zrasel v njeni glavi. Sedaj pa lahko prebirate še njena razmišljanja o vsem kar se tiče porok.

Deli z ostalimi

Pusti komentar

Spoštovani bralci in pisci komentarjev. Veseli smo vaših odzivov in mnenj.

Vendar pa anonimnost piscev omogoča tudi sovražni govor, žalitve in natolcevanja. Tega ne želimo omogočati, zato bo vsak komentar pred objavo pregledan in potrjen s strani moderatorja.

Prosimo vas, da se pri komentarjih držite teme, o kateri piše avtor v prispevku, in da niste žaljivi. Hvala za razumevanje.


Scroll to Top