Članek je nadaljevanje članka z naslovom »10 korakov pri začetku organiziranja poroke«, ki je zgolj nakazal, kako se lotiti organizacije poroke. Sedaj pa se bom vsak teden še bolj poglobila v pomembne teme – tokrat je na vrsti tema o izbiri lokacije. (glej članek o 10 korakov pri organiziranja poroke 1. del. 2. del).

Poroka na prostem

Foto: Rok Tržan Photography

Sestavila sta proračun, seznam svatov je napisan, datum in tema sta določena – sedaj lahko začneta z iskanjem poročne lokacije. Ko bosta izbrala in rezervirala lokacijo, sta že na polovici poti. Bodita namreč pozorna na to, da popolno rezervacijo lokacije pomenita šele podpisana pogodba in plačana akontacija. 

Včasih neveste že takoj vedo, kje se želijo poročiti. Običajno so to lokacije, ki so pustile nek pečat (npr. domača cerkev ali obala, če sta se tam spoznala). Predlagam vama, da pred dokončno rezervacijo lokacije naredita temeljito raziskavo poročnega trga, da ne bosta kasneje ugotovila, da vama je katera izmed lokacij preprosto ušla s seznama. Sledi nekaj vprašanj, ki vama bodo pomagala, da se bosta lažje odločila, katero lokacijo izbrati. 

1. Kakšno lokacijo iščeta?

To vprašanje se navezuje na vajino izbrano poročno temo. Ali si želita elegantno dvorano ali poroko ob morju? Morda vajina tema nakazuje poroko v naravi oziroma poroko pod milim nebom? Kot vidita, vaju že poročna tema lahko pripelje do vajine idealne lokacije. Hkrati pa lahko opazita, da imata na razpolago veliko različnih poročnih lokacij. 

2. Si želita prostor, ki ponuja vse, ali samo prostor za najem?

Odločiti se bosta morala, ali si želita prostor, ki ima vse, ali bosta najela le prostor. Če nimata tako izrazite poročne teme, se raje odločita za prostor, ki ponuja vse. Če je vajina tema bolj kompleksna, pa vama svetujem, da najameta prostor, namenjen porokam. Namesto prostora lahko najameta tudi šotor. V tem primeru morata vzeti v obzir, da bosta morala doplačati še za šotor in najem vse opreme. Tu naj vama bo v pomoč poročni proračun, ki sta ga namenila poročni zabavi.

Poroka na krasu

Foto: Alen Karupovič Photography

Poroka v Kranjski Gori

Foto: Alen Karupovič Photography

3. Ali imata lahko svoje ponudnike? 

Vse več parov si želi imeti svoje ponudnike, ne pa ponudnike, s katerimi sodelujejo lokacije. Ponudnike lokacij zato raje vprašajta, ali v primeru odločitve za vse njihove storitve oziroma ponudnike (cvetličarje itd.) dobita kak popust. Zagotovita si, da lahko na vajini želeni lokaciji delajo vajini in njihovi ponudniki. V zadnjem času se namreč že dogaja, da nekateri ponudniki lokacij ne želijo delati z določenimi ponudniki, ker so bili z njimi nezadovoljni. Drugi npr. ne želijo imeti poročnega organizatorja, saj je že nekdo iz marketinga odgovoren za to. To se mi ne zdi prav – če si želita tega ali onega ponudnika, morajo na vajini lokaciji to sprejeti, saj jo bosta ne nazadnje tudi plačala. 

4. Je lokacija prosta na vajin datum?

Saj se še spomnita tretjega koraka, kjer smo se pogovarjali o datumu za poroko? Ko se začneta pogovarjati s ponudniki poročne lokacije, naj bo to eno izmed vajinih prvih vprašanj. Še prej pa preverita, da ni lokacija na vajin datum slučajno sezonsko zaprta (bodita pozorna na sezonska prizorišča in čas dopustov). Rezervacije lokacij običajno potekajo že za eno leto vnaprej in lahko se zgodi, da je vajina sanjska lokacija že zasedena. Zato je priporočljivo, da imata v mislih še en datum.

Prekrasna poroka v gorah

Foto: vir Kekčeva domačija

5. Kako bo izgledala logistika na poročni dan?

Običajno o tem ne govorimo že tako zgodaj, a vaju kljub temu opominjam, da je o tem pametno razmisliti že sedaj. Logistika se nanaša na vajin poročni protokol, ki bo nakazal vajin poročni dan oziroma tok dogajanj na poroki. Če se bo poročna lokacija nahajala v bolj oddaljenem kraju, morata razmisliti tudi o prenočiščih in seveda o ceni, ki jo bodo morali svatje plačati za nastanitev. Bosta to breme prevzela vidva? Razmislita o najemu avtobusa itd.

Uživajte v načrtovanju,

vaša Petra 

koraki pri organiziranju porokeporokalokacija za poroko

Objavila Petra Starbek

Poročna svetovalka Petra Starbek je izkušena organizatorka porok, ki je svoje življenje, poleg možu in sinovoma, posvetila porokam. Pri svojem delu je zelo natančna, odločna ter veliko časa posveti dovršenosti dogodka in detajlom. Nenehno se izobražuje, obiskuje poročne dogodke, v Sloveniji in tujini ter odkriva nove stvari, ki jih lahko ponudi na slovenskem poročnem trgu. Poročni seminar je že en dogodek, ki je zrasel v njeni glavi. Sedaj pa lahko prebirate še njena razmišljanja o vsem kar se tiče porok.

Deli z ostalimi

Pusti komentar

Spoštovani bralci in pisci komentarjev. Veseli smo vaših odzivov in mnenj.

Vendar pa anonimnost piscev omogoča tudi sovražni govor, žalitve in natolcevanja. Tega ne želimo omogočati, zato bo vsak komentar pred objavo pregledan in potrjen s strani moderatorja.

Prosimo vas, da se pri komentarjih držite teme, o kateri piše avtor v prispevku, in da niste žaljivi. Hvala za razumevanje.


Scroll to Top