Ko razburjenje ob zaroki malenkostno popusti, se že sprašujete, kako se spopasti s samo organizacijo poroke. Najverjetneje je to vaš prvi tako obsežen projekt, ki zahteva toliko različnih elementov. Seveda ste že bili na porokah prijateljev, a sedaj je drugače, saj se poročite vi. Po glavi se vam podi vprašanje, kje in kako začeti. Ne skrbite, saj sem tukaj tudi zato, da vam pomagam s pomočjo seznama 10 korakov, ki jih morate storiti na samem začetku načrtovanja poroke. Seveda pa na tem seznamu ne boste našli napotkov, da kupite poročno revijo ali da morate biti na svoj poročni dan urejeni, saj so te stvari že nekako samoumevne.

Poroka na prostem

Foto: Corinne Alexandra

Spodaj imate seznam korakov za lažje organiziranje vaše sanjske poroke.

 1. korak: Določitev poročnega proračuna
 2. korak: Seznam svatov 
 3. korak: Izbira datuma poroke 
 4. korak: Določitev teme oziroma stila poroke
 5. korak: Iskanje lokacije
 6. korak: Raziskovanje poročnega trga – Poročna obleka
 7. korak: Raziskovanje poročnega trga – Poročni ponudniki
 8. korak: Sestanki s poročnimi ponudniki
 9. korak: Najem poročnega ponudnika
 10. korak: Dekoracija, oblikovanje …

Preden začnemo, naj vam razkrijem še:

 1. Sem organizatorka porok in ta seznam je posledica dolgoletnih izkušenj.
 2. Vsi ste unikatni in zato so ti koraki le splošna smernica za vse.

1. DOLOČITEV POROČNEGA PRORAČUNA

Preden začnete z organizacijo poroke, se je pametno pogovoriti s partnerjem in tudi s starši o temi stroškov poroke. Vsi morajo položiti karte na mizo in povedati, kaj in koliko bo kdo plačal. Šele nato se lahko lotite organizacije poroke. Seveda pa morata pred tem s partnerjem določiti tudi vajin maksimum. Običajno pari ta maksimum presežejo za cca 20 %, zato bodite realni in se proračuna lotite resno. 

2. SEZNAM SVATOV

To je še ena težka naloga, saj si želimo povabiti vse, ki jih poznamo oziroma nam veliko pomenijo. Seveda pa veliko število svatov pomeni tudi večji poročni proračun, zato je v teh korakih proračun tudi na prvem mestu. 

Hiter izračun, če ste si zadali poročni proračun 10.000,00 € za poroko s 100 svati: na lokaciji, ki ste si jo vedno želeli, ste se dogovorili za meni, ki znaša 80,00 € na osebo (skupaj s pijačo). Tako boste za lokacijo odšteli 8.000,00 €, za ostale poročne elemente pa vam ostane zgolj 2.000,00 €. Ker se na vsak način želite poročiti na tej lokaciji, boste začeli s krajšanjem tega seznama, kar pa še zdaleč ni lahka naloga. 

3. IZBIRA DATUMA POROKE

Svetujem vam, da si datum poroke izberete čim hitreje po zaroki. Dogaja se namreč, da pari že leto in pol pred poroko rezervirajo svojo želeno lokacijo ali drugega poročnega ponudnika. Ravno zato s partnerjem razmislita o izbiri dveh ali celo treh datumov, ki so vama všeč. Pri rezerviranju ponudnikov pa najprej preverite pri tistih, ki so vam bolj pomembni.

 4. DOLOČITEV TEME, STILA POROKE

Veliko parov se ne zaveda, da je poroka sestavljena iz mnogih elementov, ki jih je potrebno med seboj povezati in uskladiti. Ravno zato je pomembna tema (ali rdeča nit, slog poroke), ki te elemente poveže v lepo celoto. V blogu boste zasledili tudi poročne kolaže navdiha, ki prikazujejo različne teme. Mogoče ste navdušeni nad starim, nad vintagom ali vas označuje zelena barva. Odločite se lahko za moderno, tradicionalno poroko, poroko v različnih barvnih odtenkih ali celo za poroko v balonu. Tem in z njimi povezanih idej je veliko. Sicer ni potrebno, da že sedaj oblikujete celotno poroko, a fino si je izbrati neko temo, ki vam bo pomagala izbrati prave ponudnike.

 5. ISKANJE POROČNE LOKACIJE

Ko ste dokončno sestavili seznam svatov, se spoprijeli z realnim poročnim proračunom in si zadali določeno temo, lahko začnete z iskanjem. 

Najprej se lotite iskanja poročne lokacije za obred in zabavo. Začnite pri krajih, ki so vam všeč, in takoj preverite, kakšna je njihova razpoložljivost na vaš zastavljeni datum. Če je lokacija še prosta, vam svetujem, da jo čim prej obiščete in tudi rezervirate. S tem dejanjem boste na zelo dobri poti do tega, da bo vaša poroka taka, kot si jo želite. 

Razlago preostalih korakov najdete na tej povezavi. 

Uživajte v načrtovanju,

vaša Petra

koraki pri organiziranju porokeporočni proračunseznam svatovlokacija za porokotema porokestil poroke

Objavila Petra Starbek

Poročna svetovalka Petra Starbek je izkušena organizatorka porok, ki je svoje življenje, poleg možu in sinovoma, posvetila porokam. Pri svojem delu je zelo natančna, odločna ter veliko časa posveti dovršenosti dogodka in detajlom. Nenehno se izobražuje, obiskuje poročne dogodke, v Sloveniji in tujini ter odkriva nove stvari, ki jih lahko ponudi na slovenskem poročnem trgu. Poročni seminar je že en dogodek, ki je zrasel v njeni glavi. Sedaj pa lahko prebirate še njena razmišljanja o vsem kar se tiče porok.

Deli z ostalimi

Pusti komentar

Spoštovani bralci in pisci komentarjev. Veseli smo vaših odzivov in mnenj.

Vendar pa anonimnost piscev omogoča tudi sovražni govor, žalitve in natolcevanja. Tega ne želimo omogočati, zato bo vsak komentar pred objavo pregledan in potrjen s strani moderatorja.

Prosimo vas, da se pri komentarjih držite teme, o kateri piše avtor v prispevku, in da niste žaljivi. Hvala za razumevanje.


Scroll to Top