Poročni dan je tisti, za katerega si želita, da bi trajal večno. Vsak čarobni trenutek mora biti popoln. Pri organiziranju poročnega dneva se je potrebno zavedati, da vsaka, še tako majhna malenkost naredi trenutek neprimerljiv in neponovljiv – večen. 

Poročna lokacija za romantično poroko

Foto: Nastja Kovacec Photography

Izbor kraja za poroko (civilni in cerkveni obred, poročno slavje) ni lahka naloga predvsem iz teh razlogov: 

 1. lokacija vama mora biti všeč,
 2. lokacija mora biti unikatna (saj se najbrž nočeta poročiti tam, kjer se je poročil npr. brat ali kateri drugi svat), 
 3. lokacija ne sme biti predraga,
 4. lokacije obredov in pogostitve morajo biti blizu (saj si ne želita, da bi se pol dneva samo vozila iz npr. Kopra do Ljubljane in na slavje v Pule),
 5. svatje se morajo na izbrani lokaciji dobro počutiti (ni hujšega kot videti, da so svatje nezadovoljni). 
Najlepša poročna lokacija na primorskem

Foto: Rok Tržan Photography

Lokacija za poroko na prostem

Foto: Ars Fotografija

Mnoge boste slišali govoriti o tem, kje so se poročili (na Otočcu, Ljubljanskem gradu, Bledu, v Postojnski jami, na ladji ali celo v balonu …), in vsi bodo rekli, da je bila njihova lokacija najboljša in najlepša. Kako potemtakem izbrati pravo lokacijo za poroko? Ključ do pravega izbora najlepše lokacije je v tem, da vesta, kaj iščeta, in se ne pustita zavesti vsem, ki vama svetujejo, katero lokacijo izbrati. 

Odločiti se morata:

 • kje se želita poročiti – na prostem, v gradu …,
 • kje bo cerkveni obred,
 • kje bo poročna slovesnost – grad, na prostem, gostilna, hotel …
Prekrasna poroka na krasu

Foto: Alen Karupovič Photography

Sledi nekaj nasvetov o tem, kako poiskati pravo lokacijo za poročni dan. Katerokoli lokacijo že izbereta, bo ta najlepša, popolna in resnično sanjska, saj bosta tam izrekla najpomembnejši »da«. Na tej lokaciji se bodo romantične želje, nežne misli, veliki načrti, navali prijetnih čustev, toplina v srcu in še mnogo pozitivnih misli spremenili v najlepši dan.

 • Poskusita najti kraj, kjer na enem mestu ponujajo civilni obred, cerkveni obred in seveda še prostor za poročno zabavo.
 • Narediti morata seznam svatov in pretehtati, ali so ti sposobni potovati, če sta si npr. izbrala lokacijo na zelo oddaljenem kraju (če sta npr. iz Maribora, poročila pa bi se na Primorskem). Na želeni lokaciji se pozanimajta o možnosti prenočitve svatov. 
 • Med razmišljanjem o najlepši lokaciji morata razmisliti tudi o tem, koliko sta pripravljena plačati za želeno lokacijo. Pozanimati se morata tudi o dodatnih stroških.
 • Razmislita tudi o celotni temiporoke. Se bosta poročila v družinskem krogu, bo piknik poroka ali celo grajska? Seveda si lahko omislita čisto posebno poroko po vajinem okusu.
 • Lastnike lokacij prosita, naj vama podajo svoje reference, saj se bosta tako še bolj prepričala o njihovi kakovosti.
 • Obiščita in raziščita čim več lokacij v domačem kraju, šele nato pojdita iskat najlepšo lokacijo drugod po Sloveniji. Osebno menim, da ima Slovenija kar nekaj preprosto fantastičnih lokacij za poroko.
 • Najdražja lokacija ni vedno najlepša. Prosita za ogled celotnega objekta in se pozanimajta o možni dekoraciji, glasbenem odru, parkirnih prostorih … Izberita lokacijo, ki vama je všeč, obenem pa odseva vajin karakter in kar najbolj opisuje vajino ljubezen.
 • Če si želita poroko na prostem, preverita, kakšen je ponudnikov rezervni plan v primeru dežja. Ali obstaja notranji prostor, v katerega lahko hitro in enostavno premaknejo slovesnost (tudi ta prostor si oglejte)? To je eno izmed vprašanj, ki ga veliko parov spregleda.
 • Ko najdeta lokacijo, ki se vama zdi najlepša in si jo zelo želita, jo čim prej rezervirajta in po možnosti plačajta akontacijo, saj se morata zavedati, da nista edina, ki se bosta poročila. Velikokrat se je že zgodilo, da sta bila bodoča zakonca razočarana, ko sta izvedela, da je na njun termin izbrana lokacija že zasedena. 
 • Na žalost je kar nekaj lokacij, pri katerih je potrebno biti pozoren tudi na število svatov (seveda se ne sme zgoditi, da bi svatje ostali zunaj in tako ne bi videli civilnega obreda).
 • Vedno naredita izbor 2–3 lokacij in jih dodobra preučita, saj je tudi pravilno izbrana lokacija pomemben korak do nepozabnega dne.

Uživajte v načrtovanju,

vaša Petra

poročna lokacijaporoka na prostem

Objavila Petra Starbek

Poročna svetovalka Petra Starbek je izkušena organizatorka porok, ki je svoje življenje, poleg možu in sinovoma, posvetila porokam. Pri svojem delu je zelo natančna, odločna ter veliko časa posveti dovršenosti dogodka in detajlom. Nenehno se izobražuje, obiskuje poročne dogodke, v Sloveniji in tujini ter odkriva nove stvari, ki jih lahko ponudi na slovenskem poročnem trgu. Poročni seminar je že en dogodek, ki je zrasel v njeni glavi. Sedaj pa lahko prebirate še njena razmišljanja o vsem kar se tiče porok.

Deli z ostalimi

Pusti komentar

Spoštovani bralci in pisci komentarjev. Veseli smo vaših odzivov in mnenj.

Vendar pa anonimnost piscev omogoča tudi sovražni govor, žalitve in natolcevanja. Tega ne želimo omogočati, zato bo vsak komentar pred objavo pregledan in potrjen s strani moderatorja.

Prosimo vas, da se pri komentarjih držite teme, o kateri piše avtor v prispevku, in da niste žaljivi. Hvala za razumevanje.


Scroll to Top